Projektadatok

Projekt cím: Kézművesház kialakítása Hajdúszoboszlón
Kedvezményezett: Hortus Naturae Hőforrás Kft.
Időszak: 2012.06.01-2013.04.29
Támogatás összege: 23.734.541 Ft
részletek..

A tulipános láda
A fából ácsolt ládák eredete az ie. 3000 körülre tehető. A legrégebbieket Egyiptomban találták. A kereszténység elterjedésével jöhetett át Európába. 
részletek..

Közreműködő szervezetek

Rendezvénynaptár

Grillázs készítés

A grillázs francia eredetű szó, jelentése édesség, olvasztott cukorba kevert vajból, apróra tört mogyoróból, mandulából vagy dióból, vékonyan kinyújtva, szobahőmérsékleten megszárítva – az „Idegen szavak és kifejezések szótára” szerint.
A grillázs, pergelt torta, égetett cukor olajos maggal stb. hagyományos és ízletes útját orvosságként kezdte a X. században és lassan, a XIV. század folyamán vált fűszerekkel együtt élvezeti cikké. „Korabeli feljegyzések szerint Mátyás királynak a nápolyi Beatrixszel, 1476-ban kötött házasságakor Budán tartott lakodalmán, a hetedik fogás pörkölt cukorból készült kert volt, cukorból készült fákkal, gyümölcsökkel és madarakkal.” Ezután tulajdonképpen csak a technikák, az egyedi stílusok és sajátosságok, a különféle díszítési módok változtak, az alapanyag szinte változatlan; 1 kg cukorhoz 50-80 dkg őrlemény (dió, mogyoró, mandula, szezámmag, mák, tökmag, stb.)
Ezek a különleges szép költemények mutatósak tudnak lenni az évfordulós ünnepeken, húsvétkor, karácsonykor, illetve bármilyen ünnepélyes pillanatban.